Skip to content

De beste leeftijd om een pup in huis te nemen

dieetvoer

De ideale leeftijd om een pup in huis te halen is zeven tot acht weken. Op die leeftijd begint voor een hond een zeer belangrijke periode waarin hij gevoelig is voor bepaalde leerprocessen.

Vanaf zeven weken is je pup er klaar voor het nest te verlaten en naar zijn nieuwe thuis te gaan. Hij is nu in staat te leren hoe hij hond tussen de mensen moet zijn. Het is daarom belangrijk om deze periode met jou door te brengen. Pups leren in de periode tussen 8 en 12 weken hoe zij zich moeten gedragen in onze ingewikkelde mensenwereld. De kennismaking met onze leefwereld, en sociale vaardigheden met mensen en soortgenoten staan nu voorop. Bovendien hebben ze de juiste leeftijd om zindelijk gemaakt te worden.

Socialisatie pup

Het kennismaken met de wereld is een proces dat we socialisatie noemen. Door de pup herhaaldelijk verschillende ervaringen op te laten doen die in je situatie aan de orde zijn, leg je de basis voor een open en stressbestendige hond. De pup moet wennen aan geluiden in je huis. Hij moet wennen aan verkeer en voetballende kinderen. Hij moet wennen aan mannen, vrouwen en gillende kleuters. Hij moet wennen aan grote en kleine honden, aan kort- en langharige honden, enzovoort.

Ervaring opdoen

Als een pup in de vrije natuur de leeftijd van zo'n 7 weken heeft bereikt, gaat hij verder weg van zijn nest en beweegt zich op onbekend terrein. Oudere roedelgenoten hebben gezorgd dat de omgeving van het nest veilig was. Hij kon daar onbezorgd op onderzoek uitgaan. Nu hij ouder is en de veilige nestomgeving durft te verlaten, moet hij zelf opletten. Er kan overal gevaar zijn. Daarom schrikt hij nu eerder en neemt zijn vluchtgedrag toe.

Daarmee moet een nieuwe eigenaar rekening houden: de pup moet veel ervaringen opdoen, maar tegelijk moeten traumatische ervaringen voorkomen worden. Juist in deze periode kan zo'n traumatische ervaring diepe sporen achterlaten en de oorzaak zijn van angstgedrag. Je zult begrijpen dat de juiste leeftijd voor het uit het nest plaatsen van een hond heel nauw komt.

Scroll To Top