Skip to content

Hond blijft aandacht vragen

beagle-pup

Aandacht vragen is heel hardnekkig gedrag. Het begint subtiel met voor je zitten en je aankijken maar kan eindigen in net zo lang blaffen tot er gereageerd wordt of zelfs midden in de kamer gaan staan plassen. En dan heb je ineens een probleem.

Aandacht vragen is aandacht krijgen

Het hardnekkige van aandacht vragen is dat de hond soms beloond wordt. Niet altijd. Maar als hij goed zijn best doet en lang genoeg volhoudt, is daar uiteindelijk die beloning.

Dit zogenaamde interval-belonen is de sterkste conditionering. Dit is ook het principe (en het gevaar) van gokken: soms krijg je iets en soms niets. Als je iets krijgt ga je harder je best doen meer te krijgen en als je niets krijgt, ga je harder je best doen wel iets te krijgen. Linksom of rechtsom: het is de beste manier om gedrag in stand te houden. Zowel voor mensen als voor honden.

Negeren is de beste optie

De beste manier om van aandacht vragen af te komen is negeren. Dit betekent dat de hond nooit meer succes heeft. Vergelijk nog even met gokken: als je nooit iets wint, dan is de lol er op den duur wel van af; gedrag dooft uit.bNegeren lijkt simpel maar is het beslist niet. Negeren is niets doen, niets zeggen, geen aandacht. Bij een hond die heel hard in je oor staat te blaffen moet je echt wel veel geduld hebben. Maar de aanhouder wint. Altijd. Tot nu toe was de hond steeds de winnaar maar nu moeten de rollen omgedraaid worden.

Addertje onder het gras

Let op: als je begint gedrag te negeren wordt het eerst erger. Immers, de hond is gewend dat er een reactie komt en die komt nu niet. Dus gaat hij harder zijn best doen: harder blaffen, hoger springen of andere trucs uit de kast halen. Dan is doorzettingsvermogen heel belangrijk. Tot zover als het gedrag naar jou betreft.

Maar nu dit gedrag bij andere mensen (visite, op straat). Ga alsjeblieft niet de fout maken om andere mensen proberen te trainen hierin. Jouw hond, jouw probleem. Je weet zelf hoe moeilijk negeren is dus je mag en kunt dat niet vragen van een vreemde. Misschien nog wel van vrienden maar ook dat blijft lastig. In dat geval kun je alleen voorkomen. Neem daarin ook jouw verantwoordelijkheid.

Scroll To Top