Hond laten braken

braken

Als je een hond voor een lange tijd hebt gehad, heb je waarschijnlijk opgemerkt dat ze van alles zien en ruiken om vervolgens op te eten. Sommige honden maken geen onderscheid tussen eetbare en oneetbare objecten, oftewel als het er goed uitziet of ruikt, zal hij het waarschijnlijk eten.

Hoewel dit in veel gevallen geen schade aan de hond toebrengt, is er altijd de mogelijkheid dat hij in iets giftigs of gevaarlijks terecht kan komen. Als je hond toch iets gevaarlijks binnenkrijgt, moet hij misschien braken om het gif uit zijn lichaam te krijgen. Maar hoe laat je je hond overgaan tot braken? Lees onderstaande tips om erachter te komen.

Wanneer braken opwekken

Het is belangrijk om te weten welke soorten stoffen geïnduceerd braken nodig kunnen hebben en welke niet. In sommige gevallen kan het dwingen van je hond om over te geven eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Voordat je het braken gaat opwekken is het verstandig om het etiket te controleren van het product dat het huisdier heeft ingenomen om te zien wat het waarschuwingsetiket aangeeft. De enige keer dat je moet voorkomen dat hij moet braken, is voor corrosieve materialen en voor koolwaterstoffen of aardoliedestillaten.

Bijtende materialen zijn onder andere ovenreinigers, afvoerreinigers, batterijen en kalkverwijderingsproducten. Koolwaterstoffen en aardoliedestillaten omvatten kerosine, benzine en motorolie. Producten in beide categorieën kunnen de slokdarm tijdens het braken beschadigen. Aardoliedestillaten kunnen ook in de longen worden ingeademd, wat aspiratiepneumonie kan veroorzaken.

In welke situaties

 • Als de stof op het etiket als giftig wordt vermeld.
 • Als de inname binnen het laatste uur plaatsvond.
 • Als de hond geen tekenen van vergiftiging vertoont.
 • Als de hond gezond is en geen risico loopt om te braken.
 • Alleen als 3% waterstofperoxide wordt gebruikt om braken op te wekken.

Stappenplan

Voordat je het braken probeert op te wekken moet je allereerst de dierenarts bellen om te controleren of dit wordt aanbevolen. De dierenarts kan je van passend advies voorzien, waarschijnlijk bevatten deze het volgende:

 • Informeer de dierenarts over het gewicht van de hond en over bekende gezondheidsproblemen.
 • Vertel de vertegenwoordiger precies wat de hond heeft ingenomen en wat de hoeveelheid is.
 • Als de hond de afgelopen 2 uur niet heeft gegeten, geef hem dan een kleine maaltijd om braken aan te moedigen.
 • Meet 1 ml 3% waterstofperoxide per pond lichaamsgewicht van de hond af (1 theelepel is ongeveer 5 ml). Geef de hond niet meer dan 45 ml, zelfs niet wanneer hij meer dan 20 kg weegt.
 • Gebruik een spuit om de waterstofperoxide in de achterkant van de keel van de hond te spuiten.
 • Als de hond niet binnen 15 minuten heeft overgegeven, dien dan een tweede dosis toe.
 • Als na de tweede dosis niet is overgegeven, bel je de dierenarts terug voor verdere instructies.
 • Zodra de hond heeft overgegeven, verzamel je een klein monster in een lekvrij bakje zodat je het de dierenarts kunt laten zien om er zeker van te zijn wat de hond heeft ingenomen.
 • Maak het braaksel grondig schoon (draag rubberen handschoenen om contact met gevaarlijke materialen te voorkomen).
 • Breng de hond onmiddellijk naar de dierenarts voor evaluatie en voortzetting van de behandeling.

De hierboven beschreven methode is de enige methode die wordt aanbevolen voor het opwekken van braken bij een hond thuis. Andere methoden, zoals het steken van een vinger in de keel van de hond, het gebruik van zout of mosterd of het toedienen van siroop van Ipecac zijn onveilig voor honden en moeten absoluut worden vermeden.

Zelfs als de hond in orde lijkt te zijn na het veroorzaken van braken, is het nog steeds van essentieel belang dat je hem naar de dierenarts brengt voor evaluatie en voor behandeling om vergiftiging te voorkomen door welke stof hij ook heeft ingenomen.

© 2021 | Informatie over honden

Lebber scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.