Skip to content

Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

uitlaten

Het is algemeen bekend dat je hond regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Maar als je niet gezegend bent met een omheinde tuin waar je honden zichzelf kunnen uitlaten of op zijn minst een beetje kunnen rennen kan het soms een uitdaging zijn om je hond vaak genoeg buiten te krijgen. Of je nu vaak met familie weg bent of je werkt veel, het is belangrijk om een aantal keer per dag met de hond een stevige wandeling te maken die je hond fysiek en mentaal gelukkig houden.

Je wilt het beste doen voor je hond en regelmatige lichaamsbeweging is van vitaal belang voor hun welzijn. Waarom zijn wandelingen specifiek belangrijk?

Gezondheid

Oefening kan zwaarlijvigheid helpen voorkomen of je hond helpen ongewenste kilo's kwijt te raken. Maar naast gewichtsvermindering of onderhoud zijn er meer voordelen voor de gezondheid naast het lopen. Het cardiovasculaire systeem en het spijsverteringssysteem van je hond zullen beide beter werken met regelmatige wandelingen; je kunt de gewrichtsgezondheid verbeteren en de impact van artritis verminderen.

Mentale stimulatie

Je hond heeft nieuwe avonturen nodig om mentaal alert te blijven. Lopen verbetert ook de geestelijke gezondheid en vermindert ongewenst gedrag zoals kauwen of graven, angstig of hyperactief zijn en jankend of onnodig geblaf.

Zijn of haar plaats leren kennen

Je hond vertrouwt op een sociale structuur dat hem helpt zijn plaats in de wereld te begrijpen. Jouw taak is jezelf identificeren als de roedelleider op een manier die logisch is voor je hond. Wandelen kan je helpen om je dominantie te vestigen door de manier waarop je de riem vasthoudt en waar je je huisdier laat lopen in relatie tot jou.

Socialisatie

Als je andere mensen en honden ziet en leert hoe je adequaat kunt reageren op verschillende situaties kan je hond een waardevol familielid worden. Wandelen kan je hond vele leerervaringen bieden en hem of haar helpen zich beter te voelen in verschillende omgevingen.

Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig?

Niemand wil een mollig hondje, maar meer dan de helft van de honden in Nederland is zwaarlijvig. Net als bij mensen zijn er vele gezondheidsrisico's verbonden aan overgewicht: diabetes, artritis, hart- en nieraandoeningen en een kortere levensduur, om er maar een paar te noemen.

Als je op zoek bent naar een goed startpunt, begin dan met lopen gedurende 30 minuten. Je wilt een hond die al sedert lang niet zit, niet helemaal verslijten, en je de wilt oefening leuk maken voor jullie allebei. Je kunt het aantal wandelingen of de tijd waarop je uit bent uitbreiden nadat je je op je gemak voelt met je excursies van een half uur.

Heb je een actief ras?

Dit zijn meestal huisdieren met veel energie en een genetische achtergrond als werkhond. Sommige van de slimste rassen zijn het meest actief, de grootte doet er niet toe. Je poedel heeft misschien meer beweging nodig dan je Duitse Dog doet. Probeer bij deze honden als een absoluut minimum naar je 30 minuten lopen te kijken en werk in een beetje speeltijd dat ze ook harde aerobicsoefeningen geeft.

Hoe ver moet je met je hond wandelen?

Voor hondenbezitters die van wandelen houden, of op zijn minst lange wandelingen maken, kan de vraag opkomen hoe ver je hond redelijkerwijs met je kan wandelen. Hier komt de leeftijd vandaan: honden die erg jong zijn (jonger dan 1 jaar) of ouder, mogen nooit meer dan een uur worden gedwongen. De exacte afstand die zich vertaalt kan variëren, afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe groot je hond is.

Honden zijn over het algemeen prima om te gaan tot ze moe zijn - en de meeste eigenaren kunnen zien of hun huisdieren moe zijn. Hijgen, aarzeling en langzame gang zijn allemaal tekenen dat de hond genoeg heeft gehad. Let op hoe ver je bent gegaan en werk aan het reizen over langere afstanden voordat je weer zo ver gaat.

Hoe vaak moet je hond naar buiten?

Veel variabelen spelen een rol bij het bepalen hoe vaak je voor een korte wandeling naar buiten moet.

Ras

Sommige honden hebben vooral kleine blazen en zullen vaker naar buiten moeten gaan.

Grootte

Kleinere honden hoeven geen lange wandelingen te maken zolang ze de kans krijgen om te plassen en wat te bewegen.

Dieet

Graanvrij voedsel is vooral opvallend om de hoeveelheid afval dat je huisdier produceert te verminderen. Sommige diëten kunnen leiden tot meer of minder noodzaak om te elimineren.

Water

Sommige honden drinken water als een gek, terwijl anderen veel minder frequente drinkers zijn. Het aantal dat binnenkom dicteert hoeveel er uit moet komen.

Leeftijd

Puppy's die nog zindelijk moeten worden moeten vaak naar buiten. Wanneer een hond ouder wordt zal hij ook vaker naar buiten moeten.

Een minimum van twee wandelingen van 15 minuten naar buiten worden aanbevolen voor de meeste honden. Velen zullen overdag een of twee meer wandelingen nodig hebben. Dit is een aanvulling op de aerobe oefening die ze nodig hebben door een stevige 30 minuten of langere wandeling of ruige speeltijd. Regelmatige wandelingen en speeltijd hebben een enorme invloed op het gedrag van je hond.

Scroll To Top