Skip to content

Huisdieren

catdog

Voordat je een huisdier neemt

Dierenliefhebbers vinden het over het algemeen leuk om hun huis te delen met een huisdier. Een huisdier kan een verrijking zijn voor het hele gezin, ook voor kinderen. Deze kunnen leren verantwoordelijk om te gaan met dieren en er rekening mee houden dat ze naast plezier ook plichten hebben. Maar niet elk dier is geschikt als huisdier en veel dieren bereiken een hoge leeftijd en blijven dus lang in een gezin. In onderstaande tekst vind je een aantal tips wanneer je graag je huis met een dier wilt delen.

"Bezint eer ge begint.'

Hou er rekening mee dat een huisdier in een persoonlijke thuissituatie moet passen, en dat voor een lange tijd. Denk er dus eerst goed over na voordat je een huisdier koopt en laat je niet verleiden tot een impulsieve aankoop van een lief jong diertje. In Nederland komen jaarlijks 25.000 honden en 45.000 katten (zwerf- en afstandsdieren) in de asielen terecht.

Een huisdier vergt veel tijd en aandacht. Heb je dat en denk je dat je het op de lange termijn ook nog leuk vindt? Een hond bijvoorbeeld wordt makkelijk ouder dan tien jaar! Een huisdier kost veel geld, o.a. voor goede voeding, huisvesting en de dierenarts. Een hond kost per jaar al gauw ongeveer €1000,- en voor een kat betaal je rond de € 400,- per jaar. Wat doe je met het dier als je op vakantie gaat? Heb je een oppas of financiële mogelijkheden om voor een pension te kiezen? Heb je kinderen? Houd er rekening mee dat sommige dieren niet zo goed met kinderen op kunnen schieten. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden als je een huisdier aan wilt schaffen. Op www.dierenbescherming.nl kun je een test doen om te kijken of je geschikt bent voor een hond of kat. Ook over andere diersoorten staat er veel nuttige informatie.

Het is ook niet aan te raden om een huisdier als cadeau te geven. Je weet nooit of de situatie van anderen écht geschikt is voor een dier.

Voorlichting

Besluit je toch een huisdier aan te schaffen, laat je dan goed voorlichten door een betrouwbare verkoper. Let op: niet alle dierenwinkels zijn eraan gehecht om klanten goed en eerlijk te adviseren.

Maar ook voor de aankoop is het belangrijk om informatie in te winnen. Boeken en het internet zijn goede bronnen van informatie. U kunt zich ook altijd laten informeren door de Dierenbescherming. Op de website van de Dierenbescherming Afdeling Groningen en op de landelijke website staat veel praktische informatie. Wilt u een rasdier aanschaffen, dan kunt u ook contact opnemen met een erkende rasvereniging.

Niet geschikt: Exoten

Veel mensen vinden het leuk, interessant of stoer om een bijzonder dier te hebben maar exoten zijn niet geschikt om als huisdier gehouden te worden. Ze hebben in gevangenschap vaak te weinig mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag te tonen. Dit leidt tot een stressvol bestaan. Daarbij komt dat veel van deze dieren uit de natuur worden geroofd en het slachtoffer zijn van een wereldwijde handel die met vreselijk dierenleed gepaard gaat. Als de dieren de vangst en het transport überhaupt overleven, komen ze in dierenwinkels terecht. Helaas ontbreekt daar vaak de juiste kennis over de dieren: de dieren zijn permanent aan stress blootgesteld en de klanten krijgen geen goede adviezen over huisvesting en verzorging.

Reptielen zijn een goed voorbeeld voor dit soort misstanden. De aankoop gebeurt vaak in een impuls en na een tijdje blijkt het allemaal niet meer zo leuk als in het begin. Schildpadden blijven maar groeien, terraria en de nodige UV-lampen voor leguanen en andere reptielen zijn hartstikke duur en krekels die als voer voor onder andere kameleons dienen maken heel veel lawaai.

Scroll To Top