Negatieve correctie bij honden

angstig

Negatief in deze context betekent weglaten of vermijden. Een negatieve correctie is een vorm van operante conditionering: de hond leert de consequenties van zijn gedrag en kan zijn omgeving daarmee beïnvloeden.

Wat is een correctie

Een correctie is een bepaalde handeling die gedaan wordt om het gedrag van een hond te stoppen. Wij spreken van een negatieve correctie zodra er een aangename prikkel weggehaald wordt met de bedoeling dat herhaling van het gedrag in de toekomst zal afnemen of zelfs niet meer zal voorkomen. Een negatieve correctie vindt altijd plaats nadat het gedrag vertoond is.

Voorbeelden van een negatieve correctie

  • Hond blaft bij het klaarmaken van eten; er wordt niet gegeten
  • Hond bedelt aan tafel waarna de familie opstaat weg loopt
  • Hond komt als hij geroepen wordt en wordt direct aangelijnd
  • Hond vraagt opdringerig aandacht van bezoek; hij krijgt een time-out in de bench

Valkuilen

Negatieve correcties vereisen behoorlijk wat doorzettingsvermogen van de baas. Wij vinden het al gauw zielig voor de hond. Toch werkt een negatieve correctie enorm goed en is – in verhouding tot een positieve correctie – toch net vaak iets makkelijker.

Belangrijk ook hier is de correcte timing en het effect is het grootst wanneer de correctie gegeven wordt direct bij de eerste keer dat het gedrag zich manifesteert. Net als bij de negatieve bekrachtiging en positieve correctie geldt hier ook weer dat gewenst gedrag door middel van een positieve bekrachtiging geconditioneerd dient te worden.

De meeste mensen vinden corrigeren moeilijk. Immers, wij willen een leuke band met onze hond en corrigeren is niet leuk. Daarom doen veel mensen het een beetje halfbakken waardoor het niet werkt. Sterker nog, een slecht uitgevoerde correctie werkt vaak averechts en wordt als steun (een positieve bekrachtiging) ervaren voor een hond. Volhouden is hier het sleutelwoord want de aanhouder wint

© 2021 | Informatie over honden

Lebber scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.