Skip to content

Nierproblemen bij de hond

doctor

De nieren hebben verscheidene functies. De meest belangrijke zijn:

 • Het verwijderen van afvalstoffen ( o.a. ureum en creatinine) uit het lichaam via de urine.
 • Het regelen van elektrolyten en mineralen (kalium, natrium, calcium en fosfor) spiegels in het bloed.
 • Het produceren van hormonen, die onder andere de bloeddruk reguleren.

Chronisch nierfalen

Nierfalen kan chronisch of acuut zijn. De meest voorkomende nieraandoening is het chronisch nierfalen, wat voornamelijk gezien wordt bij wat oudere honden. Chronisch nierfalen is een voortschrijdende en onomkeerbare achteruitgang van de nierfunctie. Omdat de nieren een grote reservecapaciteit bezitten, kan het zijn dat de eerste symptomen pas opgemerkt worden als 70% van het functionele nierweefsel (de zgn. nefronen) al is aangetast. Het plotselinge begin van de verschijnselen doet een acute aandoening vermoeden, maar is echter typisch voor het omslagpunt in de ontwikkeling van chronisch nierfalen.

De nieren van chronische nierpatiënten kunnen het concentreren van urine steeds minder goed regelen. Het huisdier zal vaker en grotere hoeveelheden gaan plassen en dit verlies aan vocht compenseren door meer te gaan drinken. Uiteindelijk wordt de concentratie aan afvalstoffen in het bloed zo hoog dat het huisdier daarvan ziek zal worden. Helaas is de schade aan het nierweefsel onomkeerbaar, maar door het gebruik van speciale, aangepaste voeding is het mogelijk het ziekteproces te vertragen, de levensduur van het huisdier te verlengen en de symptomen te verlichten.

Risicofactoren

Leeftijd

Bij oudere honden komt chronisch nierfalen regelmatiger voor

Ras

Enkele foklijnen in hondenrassen vertonen een overerfelijk verhoogde kans op vroegtijdige nieraandoeningen. Rassen zijn: Beagle, Cairn Terrier, Cocker Spaniel, Doberman, Lhasa Apso, Shih Tzu en de Soft Coated Wheaten Terrier.

Voeding

Zoutrijke voeding met een teveel aan fosfor en eiwitten kunnen het verloop van een nieraandoening versnellen.

Andere factoren

Infecties, passageproblemen aan het urinekanaal of de effecten van een verscheidenheid aan toxinen kan leiden tot nierfalen.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen duiden op een verminderde nierfunctie bij uw huisdier:

 • Meer drinken
 • Vaker en grotere hoeveelheden plassen
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Slechte adem
 • Beschadigingen aan het mondslijmvlies
 • Minder actief/slaperigheid

Belangrijk

Neem contact op met de dierenarts indien je huisdier één of meerdere van deze verschijnselen vertoont.

Diagnose

Verschijnselen die voorkomen bij chronische nierproblemen kunnen ook worden waargenomen bij enkele andere aandoeningen. Daarom zal de dierenarts naast een lichamelijk onderzoek ook aanvullend onderzoek verrichten. Afhankelijk van de conditie van je huisdier zal de dierenarts kiezen voor één of meer van de volgende onderzoeken: Door middel van een bloedtest kan worden vastgesteld of de aanwezigheid van giftige afvalstoffen, die normaal moeten worden uitgescheiden, verhoogd is. Urine onderzoek kan aantonen of je huisdier een te hoog eiwitgehalte in de urine heeft, de urine te weinig geconcentreerd is, en of er aanwijzingen zijn voor een ontsteking of infectie.

Radiologie en/of een echo van de nieren kan een diagnose vergemakkelijken.

Hoe kan ik helpen bij het herstel van mijn huisdier?

 • Betrek alle familieleden en vrienden bij de behandeling.
 • Geef alleen de voorgeschreven voeding en houd je aan de geadviseerde hoeveelheid zoals aangegeven door de dierenarts.
 • Geef je huisdier geen tafelresten of traktaties.
 • Zorg ervoor dat je huisdier steeds genoeg schoon water te drinken heeft.
 • Als de dierenarts medicijnen voorschrijft, volg nauwkeurig de instructies ook als de symptomen klaarblijkelijk verdwenen zijn.

Om het drink - en eetgedrag van je huisdier te bevorderen, dien je een stabiele en stressloze dagindeling te creëren (gestresste huisdieren eten of drinken vaak niet meer. Dit kan nierbeschadiging veroorzaken). Voor zover mogelijk is het aangeraden de voeding te verdelen over verschillende maaltijden per dag om de belasting van de nieren te beperken. Houdt het gewicht van je huisdier nauwkeurig in de gaten en waarschuw de dierenarts als de conditie van je huisdier verandert.

Dieetadvies

Er zijn droge en natte voedingen voor alle stadia van chronisch nierfalen. Ze zijn namelijk samengesteld om:

 • Het voortschrijden van nierfalen te vertragen door middel van een beperkt fosforgehalte. Op die manier vergroten de overlevingskansen. Een beperkt fosforgehalten in het bloed. Een te hoog fosforgehalte in het bloed veroorzaakt verdere beschadiging van de nieren. De belasting van de nieren te verlagen door middel van een beperking van het eiwitgehalte. Een beperkt eiwitgehalte leidt tor een verminderde productie van afvalstoffen die door de nieren moeten worden uitgescheiden. Een langer gehalte aan afvalstoffen in het bloed van je huisdier vermindert of voorkomt het gevoel van misselijkheid en braken.
 • Ervoor te zorgen dat je huisdier door het gebruik van eiwitten van hoge kwaliteit voldoende essentiële aminozuren binnenkrijgt.
 • Een verhoogde bloeddruk tegen te gaan door een verlaagd natriumgehalte.
 • De voortgang van nierfalen te vertragen dankzij een verhoogd gehalte aan omega-3 vetzuren.
 • Door het verhogen van het gehalte aan wateroplosbare vitaminen, een tekort hiervan is te voorkomen.
 • Door de zeer goede smakelijkheid, gewichtsverlies en slechte eetlust te voorkomen.
Scroll To Top