Op de fiets met de hond

fiets

De hond uitlaten door een stukje te fietsen is een goede manier om in een kort tijdsbestek de hond flink te laten rennen. Het is een goede lichaamsbeweging voor de hond, zonder dat de gewrichten te zwaar belast worden. Niet elke hond is geschikt om naast een fiets te lopen. Voor bepaalde hondenrassen is dit veel te belastend.

Denk bijvoorbeeld aan een Teckel of een Basset Hound. De bouw van deze honden is niet geschikt voor het rennen naast een fiets. Ook pups en jonge honden mogen nog niet mee met de fiets. Hun gewrichten zijn nog niet volledig ontwikkelt.

Het opbouwen van fietsen

Een hond moet wennen om naast een fiets te lopen. Je kunt een pup alvast kennis laten maken met de fiets. Laat hem aan de fiets snuffelen zodat hij er vertrouwt mee raakt. Als de hond wat ouder is kun je met de fiets aan de hand een rondje lopen.

Wanneer de hond gewent is aan de fiets, kun je proberen een stukje te fietsen op een laag tempo. De lijn dient altijd slap te hangen. Een hond moet conditie en eelt opbouwen alvorens je er een flink stuk mee kunt fietsen. Langzaam aan opbouwen is het beste.

Op de fiets

Het is zover, je hond is genoeg getraind om naast de fiets te lopen. Om de nekwervels van je hond niet te beschadigen kun je de hond een tuigje omdoen. Het lichaam vangt dan eventuele schokken op.

Er zijn speciale fietshouders waaraan je de riem kunt vastmaken. Een metalen buis met een veer bevestig je onder het zadel van je fiets. Dit zorgt voor meer veiligheid op de fiets, mocht je hond een onverwachtse beweging maken. Als je in de avond fietst, zorg dan voor voldoende verlichting, ook voor de hond.

© 2021 | Lebber scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.