Tandenpoetsen bij je hond

blog-header

Er zijn verschillende manieren om het gebit van je hond te verzorgen. Het poetsen van de tanden is de meest effectieve manier om tandplak en tandsteen te voorkomen. Het tandenpoetsen vraagt echter wel een beetje training en oefening.

Geschikt voor pups en volwassen honden

Iedere hond kan wennen aan het verzorgen van het gebit. Natuurlijk is het verstandig om hiermee op jonge leeftijd te beginnen. Volwassen honden kunnen ook prima wennen aan het poetsen van de tanden. Ze zijn immers al gewend aan de aanraking van hun eigenaar.

Bruine of grijze tanden door tandsteen

Bruine en grijze duiden op tandsteen. Veel tandsteen zorgt voor bloeding van het tandvlees. Dit is gevaarlijk omdat vieze bacteriën uit de bek in de bloedbaan terecht komen. Daarnaast zorgen tandvleesproblemen voor een pijnlijk gebit. Het poetsen van de tanden is in dat geval zinloos. Laat het gebit eerst reinigen door de dierenarts.

Rustig zitten

Laat je hond zitten en neem plaat door naast hem te gaan zitten. Ga niet recht tegenover je hond zitten want dat zorgt voor spanning. Gebruik een kruk zodat je wat hoger zit. Dit werkt gemakkelijker. Blijf even rustig zitten zonder iets te doen en roep 'Goed zo'. Beloon nu met een lekker brokje of een kleine snack. Dit zorgt gelijk voor de juiste sfeer en helpt je hond om te accepteren dat jij aan zijn bek zit. Zit je hond rustig en comfortabel? Ga dan door met de volgende stap.

Hand onder de kin plaatsen

Breng je geopende hand zachtjes onder de kin van je hond. Roep 'Goed zo' en beloon met een brokje voordat hij zijn hoofd weg- of terugtrekt. Herhaal deze oefening een aantal maal zodat je zeker weet dat je hond snapt wat je van hem verlangt. Het is belangrijk dat je hond deze oefening niet vervelend of spannend vindt. Blijf daarom zelf ook relaxed. Dwingen of boos worden werkt averechts.

De lip optillen en aanraken

Laat je hond zijn hoofd op jouw hand rusten? Dan hebben jullie al goed werk geleverd! Til nu met je wijs- of middelvinger van dezelfde hand zijn lip omhoog. Beloon voordat je hond het vervelend vindt. Breid deze oefening langzaam uit door ook het tandvlees aan te raken met de wijs- of middelvinger van je andere hand. Sommige honden vinden het ook prima als je zachtjes het tandvlees masseert. Bouw deze oefening rustig op. Wat je nu investeert in tijd en moeite verdien je later dubbel en dwarst terug.

Wennen aan de tandenborstel voor honden

Tijdens deze stap wordt de tandenborstel een onderdeel van de training. Begin als in stap 3, maar vervang je wijsvinger van je hand met de kop van een hondentandenborstel. Begin met het aanraken van de lippen en het tandvlees met de onbehaarde zijde. Het is natuurlijk wel even wennen. Je hond mag ook best even snuffelen aan de tandenborstel. Zodra hij de lichte aanraking met de borstel toelaat zeg je 'Goed zo' en geef je hem zijn beloning.

Tandpasta voor honden en poetsen

Laat je hond wennen aan het poetsen van zijn tanden. Hondenexpert Marco geeft tips voor gebitsverzorging bij honden. Doe nu een beetje tandpasta voor honden op de tandenborstel. Honden zijn dol op de smaak van deze tandpasta. Start weer vanuit de beginpositie en raak de lippen en het tandvlees van je hond nu aan met de haren van de tandenborstel. Beweeg de tandenborstel zachtjes over de tanden. De tandpasta maakt tandplak zacht dus je hoeft niet hard te schrobben.

Oefen regelmatig

Blijf nu regelmatig oefenen met het poetsen van de tanden. Geef je hond aan het einde van de poetsbeurt een beloning. Voor sommige honden betekent dit dat je hem een brokje of een botje geeft. Andere honden geven de voorkeur aan het spelen van een spelletje. Het gaat erom dat je hond snapt dat jij eerst zijn tanden verzorgt voordat hij iets krijgt wat hij leuk en/of lekker vindt.

Meest gelezen

Volg je ons al?

Select 2022 - 2

© 2022 | Lebber scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.