Wat is een hondenhotel

hondenhotel

Je gaat op vakantie en wilt of kunt de hond niet meenemen. Veel mensen zullen hun huisdier dan proberen onder te brengen bij vrienden en familie. Als dit niet mogelijk is, kun je de hond altijd naar een hondenhotel brengen. Je kunt dan met een gerust hart op vakantie, terwijl de hond ook van een prettige vakantie geniet.

De mogelijkheden van hondenhotels

Hondenhotels zijn er in diverse grootten en met verschillende mogelijkheden. Iedere hond heeft zijn eigen ligplaats, waar hij eten krijgt en zijn rust kan vinden. De eerste dag zal misschien wat onwennig verlopen. Door extra aandacht, lekkere brokken en een passend maatje zal de hond zich snel op zijn gemak gaan voelen. Overdag kan de hond samen met andere honden zijn energie kwijt in de speelweiden.

Afhankelijk van zijn karakter en sociaal gedrag wordt hij met een aantal honden hierin losgelaten. Bij de grotere hondenhotels zijn er daarnaast ook mogelijkheden voor extra aandacht voor de hond, waarbij één van de verzorgers de hond meeneemt voor een lekkere lange boswandeling of bijvoorbeeld apporteer- en zoekspelletjes speelt.

Sommige hotels bieden ook een trainingsprogramma aan. In overleg wordt een aantal keer paar dag getraind met de hond op bepaalde basisvaardigheden. Natuurlijk wordt er ook uitgebreide aandacht besteed aan de lichamelijke verzorging van de hond. Een borstelbeurt met daarbij een algemene lichamelijke controle wordt regelmatig uitgevoerd. De meeste hotels hebben hun eigen voeding, maar wanneer je ervoor kiest de hond zijn eigen voer te geven, kan dit natuurlijk ook vaak in overleg.

Medische verzorging

Ieder hondenhotel onderhoudt nauw contact met een dierenarts. Bij de grotere hondenhotels is er vaak een arts intern, de kleinere hotels hebben hun vaste dierenarts. Wanneer er zich iets zou voordoen, krijgt de hond direct de benodigde medische zorg. Omdat er vrij veel honden bij elkaar zitten, is de kans op bepaalde ziektes wat groter. Om dit te voorkomen, is het vaccineren van de hond tegen onder meer kennelhoest verplicht.

Ook als de hond hiervoor is gevaccineerd, kan hij besmet raken met dit virus, maar hij zal er veel minder last van hebben. Andere aandoeningen, zoals diarree, doen zich net zo vaak voor in een hondenhotel als thuis. Vechtpartijen tussen honden komen zeer zelden voor, omdat de honden onder begeleiding een plek krijgen in de rangorde van de roedel. Wanneer de hond dagelijks medicijnen krijgt, worden deze ook tijdens de vakantie op vaste tijden toegediend.

De voorwaarden

Wanneer je de hond wilt onderbrengen in een hondenhotel, zijn daar een aantal voorwaarden aan verbonden. De hond moet jaarlijks volledig zijn gevaccineerd. De laatste keer mag niet korter dan twee weken voor het verblijf in het hotel gegeven zijn.

Vaccinatie geschiedenis

Wanneer de hond geen bekende vaccinatie geschiedenis heeft, moet hij twee keer volledig geënt zijn met een tussenpose van ongeveer drie weken. Naast de jaarlijkse cocktail, moet de hond gevaccineerd zijn tegen kennelhoest. Hiervoor zijn twee soorten vaccinaties op de markt; de voorkeur gaat uit naar de neusdruppels. Wanneer je de hond komt brengen moet je zijn vaccinatiebewijzen, dan wel Europees paspoort, eventuele medicijnen met schriftelijke aanwijzingen en het tatoeage of chipnummer van de hond meenemen. Indien nodig geef je voer mee voor de gehele vakantieperiode.

De kosten

Afhankelijk van de grootte van de hond en specifieke eisen met betrekking tot fysieke of medische verzorging, ligt het tarief voor het onderbrengen van de hond in een hotel gemiddeld tussen de € 10 en € 15 euro per dag. Voor aanvullende zaken als een hondentraining betaal je vaak extra maar wordt dit van tevoren met je besproken.

© 2021 | Informatie over honden

Lebber scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.