Skip to content

Zindelijkheidstraining hond

zindelijk

Honden zijn van nature netjes en bevuilen hun nest niet graag. Zolang je de pup genoeg mogelijkheden geeft om buiten zijn nest zijn behoefte te doen, zal hij zijn nest niet bevuilen. Je moet wel actief aan de slag om de puppy zindelijk te maken. Jouw taak in de zindelijkheidstraining is het voorkomen van ongelukjes door regelmatig met de pup naar buiten te gaan.

De basis voor de zindelijkheid wordt al in het nest gelegd. De eerste paar weken houdt de moederhond de nestomgeving schoon. Zodra de pups wat zelfstandiger zijn, zoeken ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoeften te doen. Pups die in een te klein nest opgroeien, ontwikkelen dit gedrag veel minder sterk. Door gebrek aan een afgelegen hoekje om de behoefte te doen, leren deze pups het bevuilen van hun eigen nest aan. Deze pups hebben al een enorme achterstand bij het zindelijk worden wanneer ze het nest verlaten. Het is dus belangrijk de hond bij een goede fokker te kopen, waarbij de nestplaats groot genoeg is en regelmatig schoongemaakt wordt.

Kranten als hulpmiddel

Leg de eerste dag dat de pup bij je in huis is alvast op verschillende plekken wat kranten neer. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur. Let goed op wanneer de pup gaat lopen draaien en lopen snuffelen op een plek. Dan is de kans groot dat hij iets moet doen. Ook na het slapen eten of spelen moet de pup meestal zijn behoefte doen.

Juist op die tijdstippen of bij dit gedrag van de pup dat aangeeft dat hij wat moet doen, neem je hem mee naar buiten. Je brengt hem dan naar een plek waarvan je ook later wilt dat hij daar zijn behoefte doet en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Als je wilt dat de pup later op commando zijn behoefte kan doen, kunt je nu een commando geven Direct hierna krijgt hij zijn beloning, dit kan een brokje zijn gecombineerd met een vrolijke stem. Ga in het begin regelmatig met de pup even naar buiten om hem de kans te geven iets te laten doen. In het begin elke twee uur. De trip naar buiten is bedoeld voor zijn behoefte en niet om te spelen.

Soms vinden pups het buiten zo enorm leuk, dat ze volop spelen en genieten van alle nieuwe indrukken waardoor ze geen tijd hebben om hun behoefte te doen. Als je dan weer binnen bent doet de pup zijn behoefte in huis. Neem de pup daarom bij voorkeur gelijk weer mee naar binnen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan en ga buiten niet met hem spelen. Een paar keer per dag kan hij dan extra mee uit om zijn energie kwijt te raken, de wereld te leren kennen en wat te spelen. Leer de hond ook dat er verschillende plekken zijn waar hij zijn behoefte mag doen. Anders kom je in de problemen als je de hond eens meeneemt op visite.

De bench

Op momenten dat je even niet op de pup kunt letten, zoals ’s nachts of als je even van huis bent, is het gebruik van een bench aan te raden als ondersteuning van de zindelijkheidstraining. Een bench moet zo groot zijn dat de pup net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Als de bench groter is, doe je er verstandig aan een deel van de bench af te schermen. Je kunt het oppervlak van de bench verkleinen door bijvoorbeeld een doos of iets anders in de bench te zetten waar de pup niet op kan klimmen. De beperkte ruimte in de bench prikkelt het natuurlijke zindelijkheidsgevoel van de pup. Honden zijn namelijk van nature hygiënisch en bevuilen hun eigen hol niet graag. Omdat de pup in de bench geen ruimte heeft zijn behoefte te doen in een afgelegen hoekje, zal hij zo lang mogelijk zijn ontlasting op gaan houden. Het verkleinen van het benchoppervlak bevordert dus het zindelijk worden.

Maar voordat je de pup in de bench opsluit, zal de pup de bench eerst als een veilige en vertrouwde ligplaats moeten ervaren. Dit bereik je door middel van benchtraining. Begin hier zo snel mogelijk mee en neem er ook de tijd voor.

De nacht

Sta met name de eerste nachten een aantal keer op om de pup even kort naar buiten te laten. De eerste nachten bij je thuis kan de pup zijn plas nog niet de hele nacht ophouden. En om de pup zo snel mogelijk zindelijk te maken, is het de taak om ongelukjes te voorkomen. Je doet er zeer verstandig aan de pup de eerste paar nachten mee naar de slaapkamer te nemen of bij de pup in de woonkamer te gaan slapen. Je kunt dan beter in de gaten houden wanneer de pup uitgelaten moet worden.

Sta de eerste nacht bijvoorbeeld om 4 uur op en geef de pup buiten de mogelijkheid zijn behoefte te doen. Als de pup dan nog rustig is en geen behoefte heeft gedaan, kun je de wekker de volgende dag een halfuurtje later zetten. Dit houd je vol totdat het niet meer nodig is om de hond ’s nachts te laten plassen. Zodra de pup overdag zijn bench opzoekt wanneer hij wil gaan slapen, kun je hem ’s nachts alleen in de woonkamer achterlaten. Het is ook belangrijk dat je vanaf de eerste dag dat de puppy in huis is het alleen blijven gaat oefenen.

Een ongelukje

Als je ziet dat de hond op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plasrem in werking. Als de pup zijn plasje buiten afmaak beloon je hem hier enthousiast voor, met een vrolijke stem en een lekker brokje. Als je er een keer te laat bij bent en de pup binnen al zijn behoefte heeft gedaan, maak die plek dan schoon met heet water en neutraliseer de geur met bijvoorbeeld azijn. Dit verwijdert resterende geurtjes en voorkomt zo dat de pup die plek steeds weer gaat gebruiken om te ontlasten. Negeer de pup voor zijn ongelukjes in huis.

Straf de pup nooit voor het plassen in huis. Vroeger werd nog wel eens aangeraden de pup met zijn neus door de plas of poep te halen. Inmiddels is bij de meeste hondeneigenaren wel duidelijk dat dit averechts werkt. Straffen voor onzindelijkheid zorgt er alleen maar voor dat de pup bang wordt in jouw nabijheid en hij zal zijn behoefte voortaan ergens doen waar je het niet kunt zien, zoals achter de bank of andere hoekjes. Ook als pups hun eigen nest bevuilen heeft het geen zin ze hier dan maar enkele dagen in te laten liggen. De pup leert dan alleen maar dat het heel normaal is dat hij slaapt in een omgeving die hijzelf heeft bevuild en het wordt steeds moeilijker hem dit af te leren. Negeer de ongelukjes in huis en prijs de hond uitbundig wanneer hij het goed doet. Op deze manier bereik je zo snel mogelijk het gewenste resultaat.

Flat of appartement

Indien je in een flat of appartement woont of niet altijd even snel te plekke bent, dan kan het verstandig zijn de puppy eerst krantzindelijk te maken. Leg daarvoor op verschillende plaatsen in huis kranten neer. Nu zet je de pup iedere keer als hij aanstalten maakt of heeft gegeten, geslapen of gespeeld even op de krant. Na een paar dagen zijn dan de meeste honden krantzindelijk. Veel fokkers streven er overigens naar de pups krantzindelijk mee te geven aan de nieuwe eigenaar. Nu verminder je langzaam het aantal kranten totdat er alleen nog maar kranten liggen bij de voordeur. Als je die tenslotte weghaalt, zal de pup iedere keer als hij wat moet doen naar de voordeur lopen. Heel gemakkelijk om hem nu wel op te pakken en mee naar buiten te nemen.

Onderdanigheidsplasjes

Bij begroeting van mensen of andere honden kan de pup wat urine laten lopen. Dit noemt men een onderdanigheidsplasje en heeft niets met onzindelijkheid te maken. Negeer de hond wanneer hij een onderdanigheidsplasje doet. Geef hem geen aandacht en bestraf hem zeker niet. Dan zal de pup zich namelijk nog onderdaniger gaan gedragen en wordt dit gedrag alleen maar erger. Als de hond ook als jij thuiskomt bij de begroeting een onderdanigheidsplasje laat, dan kun je dit voorkomen door bij thuiskomst de pup te negeren. Vraag ook aan bezoek of zij de pup bij aankomst willen negeren. Als hij rustig blijft, kun je hem na enkele minuten kort begroeten zonder oogcontact te maken. De meeste honden groeien als ze ouder worden over dit gedrag heen.

Hoe lang duurt het voordat een hond zindelijk is?

Om zindelijk te worden moet de hond controle verkrijgen over de kringspieren die de blaas en de anus afsluiten. Het verkrijgen van bewuste controle over deze kringspieren is een groeiproces dat dus langzaam optreed. Sommige pups zijn al een paar dagen nadat ze bij je thuis aangekomen zijn zindelijk, maar dit zijn uitzonderingen. De meeste pups zijn pas op een leeftijd van 7-8 maanden volledig zindelijk. Je hebt zelf een belangrijke invloed op de tijd die nodig is om de pup zindelijk te maken. Hoe meer tijd je eraan besteed om de pup zindelijk te maken, hoe sneller hij zindelijk zal zijn. Als je bij de zindelijkheidstraining op moeilijkheden stuit, overleg dan met de dierenarts of er misschien een lichamelijk probleem de oorzaak van is.

Scroll To Top