hondenrassen-2021

Hondenrassen

In totaal worden er wereldwijd 356 hondenrassen erkend door de Fédération Cynologique Internationale. Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over al deze hondenrassen om je te helpen de juiste keuze te maken over een hond. Als je vragen hebt over de gezondheid, het gedrag of de training van de hond, dan zul je het antwoord op onze website vinden. We helpen je om alle hondenrassen beter te begrijpen en om een leuke en bevredigende band met de hond te ontwikkelen. Als je erover nadenkt om een hond te nemen maar niet weet welk hondenras je moet kiezen, dan is onze website het beste hulpmiddel dat je kunt vinden. Uiteraard kan een verkeerde keuze leiden tot bitterheid tussen jou en je viervoetige vriend.

Door onze website zul je de karaktereigenschappen van alle verschillende hondenrassen te weten komen, waarna je met zekerheid een keuze kunt maken. Er zijn vele factoren die komen kijken bij het kiezen van bepaalde hondenrassen. De huidige levensstijl, inkomen, vrije tijd, werktijden en soort werk evenals het aantal gezinsleden. Je zult een hondenras moeten zoeken dat bij zoveel mogelijk, als niet alle factoren past. Veel hondeneigenaren gaan vaak voor de schattigst uitziende pup, alleen om er later achter te komen dat hij een dure eter of hyperactief is.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Klik op het hondenras

  Alfabetisch hondenrassen overzicht

  Welk hondenrassen passen bij mij?

  Wil je een hond met een stamboom, wil je een hond uit het asiel, zoek jij je hond op het internet of ga je af op een advertentie in een krant? Weet je al wat soort hond uit al die verschillende hondenrassen je wilt aanschaffen? Heb je al eerder bepaalde hondenrassen gehad dan weet je wellicht wat voor soort hond bij je past. Er zijn veel boeken met een heleboel informatie over het karakter van diverse hondenrassen, ook op het internet vind je het nodige. En zelfs een dierenarts en een dierenspeciaalzaak met hart voor hun werk geven je graag advies. Het is namelijk heel belangrijk dat de hond bij je past, hij blijft vele jaren bij je.

  Zoek jij je nieuwe hond op grootte?

  Er zijn veel hondenrassen van heel klein tot erg groot. Ieder heeft zo zijn voorkeur. Laat echter ook de praktische kant meetellen als je tot een verantwoorde keuze wilt komen. Ga je liever voor een grote en sterke hondenrassen, dan moet je zelf stevig op je benen staan, niet te oud zijn, over voldoende woonruimte beschikken het liefste met een tuin. Je moet rekening houden met de kosten van het voer, de entingen enz. Dit is allemaal wel iets duurder dan voor een kleinere hondenrassen.

  Eerdere ervaring

  Je hebt goede ervaringen met je vorige hond, dus je kunt een voorkeur hebben voor bepaalde hondenrassen, vaak kies je hier dan weer voor. Daar is natuurlijk niets op tegen, houd er echter wel rekening mee dat hondenrassen sterk kunnen verschillen. Probeer ze ook niet steeds te vergelijken, wellicht het uiterlijk, maar alle soorten hondenrassen hebben zo zijn eigenaardigheden, zowel positief als negatief. Geef een nieuwe hond een eerlijke kans om te zijn zoals hij is.

  Temperament van de hondenrassen

  Houd jij van lekkere luie hondenrassen, die het liefste de hele dag met vier poten omhoog liggen te slapen, waarop jij jaloers bent als je moet gaan werken? Neem dan zeker geen werkhond. Maak dan de keuze tussen bepaalde hondenrassen die minder beweging nodig hebben, anders krijg je problemen wat betreft zijn gezondheid en gedrag. Ben je zelf actief, graag en vaak buiten, dan zal de wat actievere hond goed bij je passen. Hondenrassen die buiten actief zijn en binnen hun rust pakken is ideaal. De opvoeding komt dan om de hoek kijken en de tijd die je aan de hond besteedt. Een volwassen hond die overdag de nodige aandacht en beweging krijgt is `s avonds binnen een fijne rustige hond.

  Doel van de hond

  Terwijl de meeste eigenaren honden simpelweg voor gezelschap aanschaffen, willen veel mensen dat hun hond speciale functies kan uitoefenen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een waakhond, zal je moeten zoeken naar hondenrassen met specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld een Dobermann of een Duitse Herder. Of als je een actief leven leidt, zal je moeten kijken naar hondenrassen die die graag rennen en spelen. Als je een hobby uitoefent zoals vissen of schilderen, zal je moeten kijken naar hondenrassen die goed getraind kan worden. Het is dus heel belangrijk dat je een hond uitkiest die op de juiste manier jouw metgezel zal zijn.

  De juiste hondenrassen kunnen een heel groot verschil in een leven maken, hij kan je helpen om langer gezonder en gelukkiger te blijven. Ze laten je geliefd en gewild voelen en het is altijd leuk om thuis verwelkomd te worden met geblaf van plezier en overstelpt te worden met gelik. Als ze goed zijn uitgekozen, kunnen ze een geweldige toevoeging zijn aan elke familie en trouwe metgezellen gedurende hun hele leven. Met behulp van Lebber kun je er zeker van zijn dat je de juiste hondenrassen vindt dat helemaal bij je past.

  Tijd

  Honden van alle hondenrassen hebben veel zorg en aandacht nodig, vooral in hun jonge jaren. In de jonge jaren moet je een paar uur per dag besteden aan trainen, wassen, voeden, spelen en in het algemeen verzorgen. In de eerste maanden is het belangrijk dat je dit regelmatig doet zodat de hond gedisciplineerd is. Wanneer de hond ouder wordt zal je de tijd moeten vinden om hem mee uit te nemen voor zijn beweging, uiteraard afhankelijk van zijn behoefte om te wandelen. 

  alle-hondenrassen

  Veelgestelde vragen over hondenrassen

  In totaal worden er wereldwijd 356 hondenrassen erkend door de Fédération Cynologique Internationale.

  De Labrador Retriever is het meest populaire hondenras in Nederland.

  Dat is de Chihuahua, deze hond kan tot wel 17 jaar oud worden.

  De Noorse Lundehund dateert uit de ijstijd en wordt erkend als een van de zeldzaamste honden ter wereld vanwege zijn unieke kenmerken die door geen enkel ander ras worden gedeeld.

  Lebber geeft je uitgebreide informatie over alle soorten hondenrassen ter wereld, de verschillende rasgroepen, wat de oorsprong is en welk karakter het hondenras heeft.

  Kosten

  Het hebben van een hond is een tamelijk dure zaak, en hoe groter de hondenrassen, hoe groter het budget zal moeten zijn. Grotere hondenrassen eten meer voedsel, als je alleen woont betekent dit dat de voedselkosten makkelijk zullen verdubbelen. Pups zijn duur omdat ze regelmatig naar de dierenarts moeten, de neiging hebben om vaker ziek te worden en veel speeltjes en spullen nodig hebben in de eerste maanden. Bepaalde hondenrassen hebben meer vachtverzorging nodig wat ook aardig in de kosten kan oplopen.

  Gezinssituatie

  Als je alleen woont, moet je een manier vinden waarop de hond verzorgd zal worden wanneer je van huis bent, zelfs als het maar een paar uurtjes in de avond zal zijn. Als je jonge kinderen hebt, dan moet je kijken naar betrouwbare en vriendelijke hondenrassen, bijvoorbeeld een Golden Retriever of een Dalmatiër. Hondenrassen die bekend staan om het vele blaffen of te actief zijn kunnen dan weer vervelend zijn voor oudere mensen.

  Beweging en ruimte voor diverse hondenrassen

  Over het algemeen hebben grotere hondenrassen een grotere leefomgeving nodig. Het is mogelijk om grotere hondenrassen in een klein huis of appartement te hebben, mits ze genoeg beweging of ruimte nodig krijgen. Toch is het veiliger om aan te nemen dat grotere hondenrassen normaal gesproken meer leefruimte nodig hebben dan kleinere hondenrassen.

  Levensstijl

  Alle soorten hondenrassen hebben aardig wat discipline en regelmaat in hun leven nodig om ze te helpen gezellig en vriendelijk te blijven. Honden die geen regelmaat of patroon in hun dag hebben, hebben de neiging om agressief en onbestuurbaar te worden, en het zal veel langer duren om ze af te richten. Toch zal de levensstijl van de hond een grote afspiegeling zijn van de jouwe. Om deze reden zal het moeilijk zijn om bepaalde hondenrassen te trainen en te disciplineren als je geen vaste wek- en slaaptijden, maaltijden en speeltijden hebt. In zulke situaties is het beter om voor kleinere hondenrassen te kiezen, welke niet agressief zijn en die je fysiek aankunt.

  De juiste keuze

  Er zijn zoveel verschillende hondenrassen, maar welke kies je? Ga je voor de eeuwige favorieten zoals de Labrador Retriever, Beagle, Boxer of Poedel? Of wil je opvallen met meer exotisch hondenrassen zoals de Mexicaanse Naakthond, Schipperke, Pyrenese Berghond of Tibetaanse Mastiff. Misschien is een schoothondje meer jouw stijl, dan kun je maar beter de Shih Tzu, Affenpinscher, Maltezer of Mopshond bekijken. Als je graag in beweging blijft, dan heb je een hond nodig die je snelle levensstijl kan bijhouden. De Husky, Australian Cattle Dog, Collie en Engelse Springer Spaniël zijn slechts enkele voorbeelden van hondenrassen die geen genoeg kunnen krijgen van beweging.

  Wij hebben honderden hondenrassen onderzocht en de voor- en nadelen van elk ras opgesplitst, zodat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen. Hoeveel werpt de hond, is hij goed met kinderen, kan hij comfortabel in een appartement wonen? Lees meer en ontdek de perfecte hondenrassen voor jouw levensstijl.

  © 2021 | Lebber scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.