Skip to content
Aidi

Levensverwachting: 10 - 11 jaar

Gewicht: 23 - 25 kg

Grootte: 51- 64 cm

Aidi

De Aidi, ofwel de Atlas Sheepdog, is ontstaan in het Atlas gebergte in Marokko. De Aidi werd gebruikt als veebewaker, om kuddes van schapen en geiten te beschermen. Ook werd deze hond gebruikt als berghond, vanwege zijn jachtvaardigheden en zijn goede reukvermogen, kenmerkend voor zijn regio van oorsprong.

Geschiedenis

De Aidi had de taak om zijn baasje en grond te verdedigen. Deze hond werd ook vaak bij de jacht ingezet, de Aidi beschikt namelijk over een uitstekend reukvermogen. Het is een levendige hond dat zijn familie zal beschermen wanneer onbekenden worden gesignaleerd. De Aidi staat ook wel bekend als de Atlas Sheepdog en Kabyle Dog. Tegenwoordig worden ze nog amper ingezet als waakhond, maar meer echt als gezelschapshond voor thuis en gefokt om het mooie uiterlijk.

Karakter

De Aidi is een hele goede waakhond en een innemend metgezel, bovendien is het een hond dat vol energie zit. Ze kunnen zich aanpassen aan zowel het leven in de drukke stad als aan de landelijke omgeving met veel ruimte. De Aidi zal het gelukkist zijn in een groot leefgebied waar hij zijn energie kwijt kan, maar wanneer hij consequent en genoeg beweging krijgt kan hij zich ook in de stad prima handhaven.

Gezondheid

Aidi's hebben van nature een beschermend karakter met daarbij een speelde persoonlijkheid. Ze zijn enorm loyaal en houden van aandacht. Wanneer de Aidi zorgvuldig en consistent wordt opgevoed zal hij onmisbaar zijn binnen het gezin. De Aidi is een van de gezondste hondenrassen ter wereld, er zijn momenteel geen bekende aangeboren gezondheidsproblemen die in verband worden gebracht met dit hondenras.

Verzorging

Omdat de Aidi een van nature weerbestendige dubbele vacht heeft, bestaande uit een dikke, dichte, zachte ondervacht en een grove langere bovenlaag, is wat verzorging en ritueel borstelen vereist als je van plan bent ze in huis te laten. Door de vacht regelmatig te borstelen, kun je de natuurlijke oliën van de vacht verspreiden, wat de weersbestendigheid zal verbeteren en de vacht gezond zal houden. Voor honden die in warmere klimaten leven, is er de neiging om het hele jaar door te werpen. Tijdens de rui van de Aidi zal je veel hondenhaar op het meubilair en tapijt vinden. Een Aidi mag slechts twee of drie keer per jaar gewassen worden om de weersbestendigheid van de vacht niet te verwijderen.

Contact opnemen

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan gerust contact met ons op.

© 2019 | Alle rechten voorbehouden

Scroll To Top