Skip to content
Airedale-Terrier

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 20 - 23 kg

Grootte: 56 - 61 cm

Airedale Terrier

De Airedale Terrier staat bekend als de koning van de Terriėrs en is een afstammeling van de Black and Tan Terrier, die heden ten dage uitgestorven is.

Geschiedenis

Deze hond is afkomstig uit de Airdale en Wharfdale streken in Yorkshire, Engeland. De Airedale Terrier stond eerst bekend onder de naam Waterside Terrier. In de negentiende eeuw is de Airedale Terrier ontwikkeld door plaatselijke jagers, die zochten naar een Terriėr die op otters en ongedierte kon jagen en kon werken als bewakingshond. Deze hond is later gekruist met de Otterhound om een betere zwemmer te krijgen, die groot genoeg zou zijn om volwassen dassen en otters aan te kunnen. Airedale Terriers werden ook gebruikt om karren te trekken, als bewakingshonden, als politiehonden en als assistenten in het leger. De voorouders van de Airedale Terrier werden de Working, de Waterside of de Bingley Terriers genoemd. Naast zijn rol als jager op klein wild, is de Airedale Terrier in Afrika en Canada ook gebruikt om op groter wild te jagen. Tijdens de tweede Wereldoorlog diende de Airedale Terrier als politiehond en als schildwacht in het leger. Tegenwoordig worden de meeste Airedale Terriers als gezelschapshond gehouden en slechts enkelen als werkhond.

Karakter

De Airedale Terrier is een hond die alle Terriėrkarakteristieken in zich heeft. Deze honden zijn vriendelijk, plooibaar en moedig. De Airedale Terrier houdt van plezier en heeft een goede houding tegenover mensen. Het is een toegewijde metgezel en de Airedale Terrier vindt het altijd leuk om mee te gaan wandelen of om een ritje te maken. De Airedale Terrier is een onbevreesde hond en is tegelijkertijd geen ruziezoeker. Deze honden bewegen snel en zijn altijd klaar om tot actie over te gaan. Een alerte Airedale Terrier is zeer geschikt voor bescherming en als gezinshond.

Gezondheid

De Airedale Terrier heeft een levensverwachting van 10 tot 12 jaar. Dit is een zeer gezond ras. Sommige honden van dit ras hebben oogproblemen, heupdysplasie en huidinfecties. In geval van een droge huid, moet de hoeveelheid omega-6/omega-3 vetzuren in de voeding worden aangepast.

Verzorging

Bij de verzorging van de Airedale Terrier moet grote zorgvuldigheid worden betracht. Het haar van deze hond moet minimaal twee keer per jaar worden geplukt. Wanneer deze hond aan tentoonstellingen moet deelnemen, is een meer uitgebreide verzorging noodzakelijk. Het overtollige haar tussen de voetzoolkussens moet worden getrimd. Wanneer de vacht niet wordt geplukt, zal er veel haar op de grond vallen. De baard van deze hond moet iedere dag worden gewassen, om voedselresten eruit te verwijderen.

Contact opnemen

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan gerust contact met ons op.

© 2019 | Alle rechten voorbehouden

Scroll To Top