Skip to content
basset

Levensverwachting: 10 - 12 jaar

Gewicht: 18 - 27 kg

Schofthoogte: 28 - 38 cm

Basset Hound

De Basset Hound is een gladde, kortharige hond, met een lang, zwaar lichaam en rimpelige, korte stevige poten. Gebruikt voor het jagen op dassen en achterblijvende konijnen, deze hond is gemakkelijk in de omgang, goedaardig en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Deze hond kan langzamer bewegen dan andere rassen, maar hij moet nog steeds dagelijks voldoende beweging krijgen.

Geschiedenis

De geschiedenis onthult weinig over de Basset Hound tot rond 1500, toen het ras voor het eerst een dassenjager werd genoemd. Vroege Ardense honden werden in 1066 naar Groot-Brittannië gebracht tijdens de Normandische invasie, toen het ras in roedels werd gebruikt om op herten te jagen. De naam Bloodhound werd gegeven aan deze geïmporteerde hond, die de Belgische jachthond transformeerde in een van de meest bekende speurhonden, dankzij zijn scherpe sniffer. In latere jaren werd dit ras gemengd met andere honden om zijn grootte te vergroten.

Terwijl de Basset Hound aan populariteit begon te winnen, varieerden opmerkelijke bewonderaars van koning Edwards VII tot Shakespeare. De gewone man gebruikte dit ras voor de jacht omdat ze honden moesten gebruiken die ze te voet konden volgen. Deze Basset Hound is door de eeuwen heen gefokt, zodat de eigenaren de hond te voet kunnen volgen terwijl hij door dichte dekking jaagt voor dassen, konijnen en hazen. Vroege documentatie toont aan dat het ras afkomstig was van de oude St. Hubert-honden, de jachthonden van de abdij van St. Hubert in de Ardennen. Vier verschillende versies van de Basset Hound werden ontwikkeld, maar het is de Basset Artesien Normand die het meest lijkt op de huidige Basset Hound. In de jaren 1800 en de jaren 1930 werden Bassets gekruist met bloedhonden om de omvang te vergroten.

De Basset Hound werd erkend door de AKC in 1885.

Karakter

Lief en zachtaardig, de Basset Hound is gemakkelijk in de omgang, daarom is het zo'n geweldige familiehond. Een van nature goed opgevoede hond, dit ras is meestal aanhankelijk met zijn eigenaar, samen met kinderen. Je merkt ook hoe het met iedereen opschiet, inclusief andere honden en dieren. Lief en knuffelig, deze hond kan je schaduw worden. In feite kan het zelfs beginnen te denken dat het een schoothondje is! Je zult nooit eenzaam zijn met een Basset Hound in je huis.

Gezondheid van de Basset Hound

Een grote zorg bij de Basset Hound is obesitas vanwege de belasting die het op de tussenwervelschijven uitoefent. Andere gezondheidsproblemen voor het ras zijn kreupelheid van de voorpoten, OCS, ectropion, otitis externa, ziekte van de tussenwervelschijf, tussenwervelschijven, glaucoom, von Willebrands, maagtorsie en voetcysten. Bloat kan ook een zorg zijn voor uw hond, wat kan leiden tot mogelijke kreupelheid, verlamming en zelfs de dood.

Verzorging

De vacht van de Basset Hound is kort, zwaar en glad, met weinig verzorgingseisen. Een keer of twee keer per week borstelen verwijdert dode huidschilfers, terwijl de huid wordt geëxfolieerd. Tijdens zware schuurcycli moet het haar worden verwijderd door middel van borstelen en baden. De Basset Hound is misschien een beetje traag, maar hij heeft regelmatig beweging nodi omdat ze gemakkelijk in gewicht aankomen. Gebrek aan lichaamsbeweging veroorzaakt obesitas, creëert stress op de gewrichten en botten en laat de hond in een luie levensstijl glijden. Het is belangrijk om een Basset Hound fysiek en mentaal uit te dagen.

Contact opnemen

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan gerust contact met ons op.

© 2020 | Sitemap
Scroll To Top