dalmatier hondenras

Levensverwachting: 10 - 13 jaar

Gewicht: 16 - 32 kg

Schofthoogte: 56 - 61 cm

Dalmatiër

De Dalmatische Hond is sterke, gespierde, middelgrote en sierlijke hond. Kenmerkend is het vlekkenpatroon in de vacht.

Geschiedenis

De afkomst van de Dalmatische Hond is niet zeker. Hij is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Echter in Zuid-Aziė zijn ook afbeeldingen gevonden van gevlekte honden. De naam zou afgeleid kunnen zijn van de Dalmatica, een Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn. De FCI heeft Kroatie als land van herkomst geaccepteerd. Sinds het begin van de achttiende eeuw heeft het ras zich vooral in Engeland ontwikkeld. Het ras begeleidde vaak koetsen en had als taak de rijtuigen te beschermen tegen rovers. Deze taak verloor het ras snel en werd voornamelijk gehouden als gezelschapshond. Het ras komt voor over de hele wereld, het is een uitstekende paardenhond en bovendien een sportieve en levendige gezinshond.

Karakter van de Dalmatiër

De Dalmatische Hond is een vrolijke, levendige, actieve en waakse hond. De dieren zijn lief voor kinderen en hebben redelijk veel beweging nodig. Ze zijn alert, energiek, atletisch en gespierd. Door onderzoek is aangetoond dat de affiniteit die Dalmatiërs met paarden hebben en het meerennen met voertuigen aangeboren is. De Dalmatiër heeft een evenwichtig temperament, is enthousiast en vriendelijk tegen mensen die hij graag mag, maar is op zijn hoede voor vreemden.

De Dalmatiër heeft een sterk beschermend instinct en reageert het best op een vriendelijke manier van opvoeden. Hoewel deze honden niet agressief aangelegd zijn, zijn ze zeer beschermend ten opzichte van hun baasje. Ze houden van beweging en spelletjes. Het zijn goede gezinshonden, ze verlangen naar de aandacht van hun baas en wanneer ze voor langere tijd alleen gelaten worden, raken ze vaak in de problemen.

Gezondheid

De Dalmatiër heeft een aanleg tot erfelijke doofheid. Blaasgruis, nierstenen en huid allergieën zijn andere ziektes die we bij dit ras tegenkomen. Ook hebben ze een aanleg tot heupdysplasie. De vorming van stenen is zeer ongewoon bij honden. Maar het urineweg systeem van de Dalmatiër produceert een urinezuur dat veel lijkt op dat wat bij de mens voorkomt, in plaats van uraeum of allantoïne, dat door de andere hondenrassen wordt uitgescheiden. Men neemt aan dat deze afwijking tot de vorming van stenen kan leiden. Verder wordt gezegd dat tien tot twaalf procent van alle Dalmatiërs doof wordt geboren.

Verzorging

De Dalmatiër is een zeer schoon ras en lijkt wat persoonlijke verzorging betreft meer op een kat. Deze hond verhaart veel en zijn witte haren blijven achter op kleding, meubilair en vloerkleden. Dagelijks wrijven met een speciale verzorgingshandschoen of met een ruwe handdoek kan hier een uitkomst bieden. Deze hond moet minstens één keer per maand worden gebaad en verzorgd om hem schoon te houden.

Select 2022 - 2

© 2022 | Lebber scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.