Skip to content
dwergpoedel

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 5 - 10 kg

Schofthoogte: 28 - 35 cm

Dwergpoedel

De Dwergpoedel is in West Europa al zeker vierhonderd jaar bekend, maar de plaats van herkomst is een onderwerp van discussie.

Geschiedenis

Het is nog steeds niet duidelijk of dit ras is ontstaan in Frankrijk, Duitsland, Denemarken of het oude Piedmont. De naam Poedel is afgeleid van het Duitse "Pudeln" dat in het water poedelen betekent. Tegenwoordig is Frankrijk officieel erkend als land van oorsprong van de Poedel, waarbij geen rekening wordt gehouden met de claims van enkele andere landen. Dit ras wordt ook wel de "French Poodle" genoemd. Maar in Frankrijk zelf werd dit ras de "Caniche" genoemd, ofwel eendenhond, en werd dit ras vooral gebruikt om in het bos de ondergrondse truffels op te speuren. Deze hond is ook gebruikt als gun dog om geschoten vogels naar de jagers te apporteren. Men denkt dat dit ras naar Frankrijk is gekomen met de Duitse troepen.

Karakter

De Dwergpoedel luistert zeer goed, is pittig en levendig. Men zegt dat dit een van de best af te richten rassen is en deze hond wordt zeer vaak in het circus gebruikt. De Dwergpoedel heeft een amusante persoonlijkheid; deze honden houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en houden van het gezelschap van mensen. De Dwergpoedel heeft een sterk gevoel voor territorium, waardoor hij een zeer goede waakhond is. Deze hond doet het goed met oudere kinderen en oudere mensen. Hij is goed gezelschap en doet het over het algemeen ook goed met andere dieren en honden. Dwergpoedels houden van blaffen en wanneer ze worden geplaagd of verrast hebben ze de neiging om te bijten. Deze honden vragen zeer veel menselijke aandacht en voelen zich eenzaam wanneer ze alleen worden gelaten.

Gezondheid van de Dwergpoedel

Dwergpoedels hebben een aanleg voor vele genetische ziektes. Deze hond is bevattelijk voor oorinfecties, grauwe staar, lopende ogen, afwijkingen in het spijsverteringskanaal en het hart en huidproblemen. Ook heeft hij een aanleg voor epilepsie, PRA en diabetes. Net als andere rassen heeft ook de Dwergpoedel de juiste verzorging en aandacht van de dierenarts nodig.

Verzorging

De vacht van de Dwergpoedel vereist constante aandacht, om te voorkomen dat de vacht gaat vervilten moet hij ofwel regelmatig thuis worden verzorgd of regelmatig door een professional worden verzorgd. De Dwergpoedel moet regelmatig worden gebaad en iedere zes tot acht weken worden geknipt. De meest voorkomende modellen van de vacht zijn English Saddle, Puppy, Sporting en de Continental. Al deze modellen lijken op elkaar. Hiertoe moet de vacht bijna over het hele lichaam worden geknipt en bij de voeten, staart, gezicht en nek worden geschoren. Het is belangrijk om voor het knippen te zorgen dat de vacht vrij is van klitten. Verder horen regelmatig plukken van de vacht met de hand, nagels knippen en schoonmaken van de oren tot de verzorging van de Dwergpoedel.

Contact opnemen

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan gerust contact met ons op.

© 2020 | Sitemap
Scroll To Top