engelse-cocker-spaniel

Levensverwachting: 12 - 15 jaar

Gewicht: 12 - 16 kg

Schofthoogte: 36 - 43 cm

Engelse Cocker Spaniël

De aanwezigheid van de Engelse Cocker Spaniël kan tot honderden jaren terug getraceerd worden tot een beschrijving van deze hond door Gaston Phebus in 1300. Later zouden er zeven verschillende rassen ontstaan, namelijk de Clumber, de Sussex, de Welsh Springer, de Engelse Springer, de Field, de Ierse Water Spaniël en de Cocker.

Geschiedenis

De Cocker Spaniël en de Springer Spaniëls werden in tegelijketijd ontwikkeld en ze verschillen alleen wat betreft hun afmetingen. In 1892 heeft de Kennel Club of England deze rassen als aparte rassen erkend. In 1940 hebben de American Kennel Club en de Canadian Kennel Club de Engelse Cocker Spaniël erkend als een apart ras ten opzichte van de American Cocker Spaniëls. Dit ras ontleent zijn naam "Cocker" aan de "woodcock", de houtsnip die oorspronkelijk zijn prooi was. Cockers zijn ook goed in het jagen van andere vogels en zijn geschikt om deze wilde vogels te apporteren met hun zachte mond.

Karakter

De Engelse Cocker Spaniël is een lieve, aanhankelijke en beminnelijke hond. Deze hond is zachtaardig en speels met kinderen, maar zal een ruwe behandeling of plagen niet tolereren. Het is een vriendelijke hond en hij is sociaal tegenover vreemden. Deze hond blaft niet veel en gehoorzaamt de orders die aan hem gegeven worden. De Engelse Cocker Spaniël is een zeer goede gezelschapshond en is over het algemeen op zijn omgeving gericht, toch kunnen sommige honden van dit ras zich afzijdig houden en gereserveerd zijn.

Reuen zijn over het algemeen meer coöperatief dan teefjes. De Engelse Cocker Spaniël moet met een stevige doch vriendelijke hand worden afgericht. Deze honden gaan heel goed om met huiskatten. Dit ras is goed in spoor volgen, jagen, apporteren en doet het goed in competitieve gehoorzaamheid. Deze hond is zeer behendig en is een goede waakhond. Deze honden zijn uitermate intelligent en van nature zeer bereid om te doen wat je van ze wilt.

Gezondheid van de Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël is vatbaar voor oorinfecties. Hun oren moeten in de zomer vaak gecontroleerd worden. Omdat hun oren dicht bij de grond hangen, kunnen ze geïnfecteerd worden door teken of doornen, hetgeen tot doofheid kan leiden. De Engelse Cocker Spaniëls hebben ook een aanleg tot het krijgen van oogproblemen.

Verzorging

De Engelse Cocker Spaniël is een ras dat regelmatige verzorging nodig heeft. De vacht van de Engelse Cocker Spaniël gaat makkelijk vervilten. Sommigen hebben een gemakkelijker te hanteren zijdeachtige, platliggend soort vacht. Dit ras verhaart gemiddeld; deze honden moeten gebaad worden en met droog shampoo behandeld. Overtollig oorsmeer dat zich ophoopt in de oren, moet regelmatig worden verwijderd en de oren moeten worden nagekeken op tekenen van infectie. De haren op de benen van de Engelse Cocker Spaniël moeten naar beneden worden geborsteld over de tenen en afgeknipt worden op de hoogte van de voetzolen. Deze honden moeten regelmatig worden geborsteld om hun haren vrij van klitten te houden.

Contact opnemen

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan gerust contact met ons op.

© 2020 | Sitemap