Skip to content

Rasgroepen

Er zijn vele honderden hondenrassen, veel meer dan de meeste van ons voor mogelijk zouden houden. Honden komen immers over de hele wereld voor, en ieder land heeft wel een aantal specifieke hondenrassen. Sommige hondenrassen zijn heel populair, van andere rassen heb je misschien nog nooit gehoord. Maar in welke rasgroepen kunnen we deze hondenrassen onderverdelen?

Jachthonden

De jachthond is bedoeld om zijn baasje te helpen met jagen, en is gefokt om zich zo goed mogelijk van deze taak te kwijten. Een jachthond is vanwege zijn uitstekende reukvermogen echt onontbeerlijk bij het opsporen en eventueel ophalen (apporteren) van het (aangeschoten) wild. Jachthonden worden van oudsher gebruikt om het wild op te drijven en om aangeschoten dieren te apporteren. Door al deze verschillende jachttechnieken worden er vaak heel specifieke eisen gesteld aan een jachthond.

Jagers hebben vaak een heel persoonijke voorkeur voor een bepaald jachthondenras dat het beste bij hun manier van jagen past. Immers, net zoals jachthondenrassen een uiteenlopend karakter hebben, zullen hun baasjes en hun manier van jagen dat ook hebben. Soms gaan die voorkeuren van de jabgers zo sterk, dat ze hun favoriete jachthondenrassen kruisen om zo de voor hen perfecte jachthond te verkrijgen.

Oerhonden

Onder de term primitieve honden verstaan we een kleine groep honden die afstamt van de Indische wolf, de Canis lupus pallipes. Oftewel; zonder beïnvloeding van de mens (fokkers), maar die zo door de tijd heen ontstaan zijn door natuurlijke voortplanting. Deze groep honden staat dus nog heel dicht bij de oorspronkelijke oerhond, de Indische wolf. Vaak voelen deze honden zich daardoor ook nog beter thuis in een roedel, en kun je ze daarom beter alleen niet alleen thuis hebben. En wat is er nu leuker dan nóg een hond in huis te hebben?

Windhonden

Windhonden zijn gefokt op snelheid. Ze hebben licht en slank gebouwd en hebben lange, dunne poten. Hier hebben ze ook amper last van de luchtweerstand en kunnen zich daardoor snel en moeiteloos met hoge snelheid voortbewegen. Dit is ook de reden waarom deze honden zijn gefokt om bij hondenrennen te worden gebruikt. Tijdens deze hondenrennen wordt er vaak ook behoorlijk gegokt op de uitslag, vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gaat daar aardig wat geld in om.

Maar evengoed zijn windhonden heel erg leuke honden, die je ook prima in een gezin kunt hebben. Houdt er wel rekening mee dat ze wel iedere dag flink wat beweging nodig hebben. Staat dus nog heel dicht bij de oorspronkelijke oerhond, de Indische wolf. Vaak voelen deze honden zich daardoor ook nog beter thuis in een roedel, en kun je ze daarom beter alleen niet alleen thuis hebben. En wat is er nu leuker dan nóg een hond in huis te hebben?

Spitshonden

De spitsachtige honden is de groep honden die het meest te maken heeft gehad met de invloed van de mens. De spitsachtige honden en de mensen waren erg afhankelijk van elkaar, de mensen in Scandinavië (waar deze honden zich ontwikkeld hebben) hadden waarschijnlijk niet kunnen overleven zonder de hulp van deze honden. Houdt er rekening mee dat een aantal van deze hondenrassen, met name de 'poolhonden', zich beter thuis voelen in een roedel. Je kunt je ze daarom beter alleen niet alleen thuis hebben, ze hebben gezelschap van een andere hond nodig.

Lopende honden

Lopende honden zijn honden die hun neus en grote uithoudingsvermogen gebruiken om wild uit te putten en in het nauw te drijven. Ook wel speurhonden genoemd. Honden gebruiken al hun zintuigen tijdens het jagen, maar voor lopende honden is hun gehoor het minst belangrijk. Voor lopende honden is het reukvermogen het allerbelangrijkst, want ze moeten de geur van de prooi zien op te vangen, om te kunnen weten waar de prooi zich bevindt.

Terriërs

Iedereen kent de uitdrukking ‘zo vasthoudend als een Terriër’. Deze uitdrukking zegt heel wat over het karakter van een Terriër. Terriërs zijn echte doorzetters, en hebben een pittig karakter. Ze houden ervan om te graven en dus ondergronds te werk te gaan. Ze zijn erg geschikt als huisdier. Dat karakter maakt de Terriërs dus niet alleen een geliefd huisdier voor in huis en op het erf, maar ze zijn daardoor ook eigenzinnig en hebben daarom een behoorlijk consequente baas nodig.

Waak- en veehonden

Een waakhond wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt om een bepaald gebied voor de mens te bewaken. Waakhonden bestaan eigenlijk al duizenden jaren, zo gebruikten de Romeinen veel waakhonden en ook later in de Middeleeuwen werden waakhonden gebruikt, onder meer om kastelen te bewaken. In principe zijn alle hondenrassen als waakhond te gebruiken, al loop je de kans dat een hond met een wat zachtaardiger karakter de indringer eerder gaat likken dan bijten. Ook bij de veehonden spreekt de naam natuurlijk boekdelen. Veehonden worden gebruikt om het vee, dat in kuddes door de weiden en heidevelden loopt, bij elkaar te houden en de goede kant op te sturen, dit alles op commando van de herder.

Gezelschapshonden

Een hond is een leuke vriend en metgezel. Als je eenzaam bent, of gewoon behoefte hebt aan een leuk maatje is een hond altijd geschikt. Hij geeft je aandacht, afleiding en liefde. Gezelschapshonden zijn voornamelijk kleine honden, maar ze zijn er ook in het groot, zoals de Dalmatiër. Deze honden zijn gefokt voor het houden van gezelschap.

Bastaardhonden

De bastaardhond is een hond die niet tot een bepaald hondenras behoort, een zogenaamde 'kruising'. Als twee honden van verschillende rassen puppies krijgen, hebben deze de eigenschappen van zowel de vader als de moeder. Bastaardhonden hebben, in tegenstelling tot rashonden, meestal minder last van erfelijke kwalen omdat ze niet worden "doorgefokt". Daarom kunnen ze ook wel eens het bekende "best of both worlds" bieden. In de volksmond worden bastaardhonden ook wel eens honden van het "vuilnisbakkenras" genoemd, omdat vooral zwerfhonden vaak bastaardhonden zijn.

Contact opnemen

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan gerust contact met ons op.

© 2019 | Alle rechten voorbehouden

Scroll To Top