Samojeed

Levensverwachting: 12 - 13 jaar

Gewicht: 16 - 30 kg

Schofthoogte: 48 - 60 cm

Samojeed

De Samojeed is een hondenras dat door een Siberische nomadische stam met dezelfde naam gebruikt werd om sleden te trekken.

Geschiedenis

Deze hond is eeuwenlang gebruikt om te hoeden en te bewaken. In 1889 heeft Robert Scott, een ontdekkingsreiziger, enkele van deze honden mee naar Engeland genomen. De Engelsen hebben het ras ontwikkeld en over de hele wereld verspreid.

Karakter van de Samojeed

De Samojeed is oorspronkelijk een werkhond, maar tegenwoordig heeft hij een andere reputatie. Tegenwoordig is dit een modieuze showhond en een gewaardeerde gezelschapshond. Maar in de poolstreken wordt dit ras nog steeds als sledehond gebruikt. Deze hond is een vriendelijk en beminnelijk dier, met een zachtaardige manier van doen en hij is een zeer goede gezelschapshond. Deze hond is zeer rustig, vreedzaam en goed gemanierd. Dit trouwe dier heeft de neiging om een sterke band te ontwikkelen met één persoon, die hij dan totaal toegewijd is. Maar toch is de Samojeed vriendelijk tegen iedereen en houdt hij van iedereen.

De Samojeed is een gelijkmatig gehumeurd dier met een speelse aard en een vriendelijke attitude en hij is tegen iedereen graag vriendelijk. Deze honden verwelkomen zelfs indringers vriendelijk, door hun vriendelijke aard zijn het dan ook slechte waakhonden. Maar de Samojeed kan wel goed blaffen en zal zijn eigenaar op die manier attenderen op de aanwezigheid van buitenstaanders. De Samojeed is een uitstekende gezinshond en hij kan zeer lief tegen de kinderen en andere gezinsleden zijn. Deze zeer intelligente hond houdt er niet van om afgericht te worden. Strenge en barse gehoorzaamheidstraining wordt voor dit ras niet aanbevolen. Uiteindelijk zullen deze honden wel reageren op een geduldige en gevoelige manier van trainen op jonge leeftijd.

Deze honden hebben de neiging om zich een één eigenaar te hechten en belonen dergelijke relaties met grote trouw en uitstekende manieren. Het is een sociale hond met een vriendelijk aard, maar indien nodig kan hij een tegenstander goed aan. Deze hond kauwt erg enthousiast en wanneer hij alleen gelaten wordt kan hij destructief worden. Deze honden worden beter niet bij kleine andersoortige dieren in de buurt gelaten.

Gezondheid

De Samojeed heeft een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie. Sommige exemplaren kunnen diabetes krijgen. Dit ras heft ook een aanleg tot het krijgen van huidallergieën en de mannelijke exemplaren kunnen PRA krijgen.

Verzorging

De Samojeed kan binnenshuis actief zijn en kan het op een appartement goed doen, mits hij voldoende beweging krijgt. Omdat deze honden een dikke vacht hebben, kunnen ze niet goed in hete klimaten leven. Deze hond gaat in de rui en heeft een dikke vacht, daarom heeft hij veel verzorging nodig. De vacht moet regelmatig worden geborsteld en deze hond moet af en toe gebaad worden.

© 2020 | Sitemap