Stabyhoun

Levensverwachting: 13 - 14 jaar

Gewicht: 20 - 25 kg

Schofthoogte: 50 - 53 cm

Stabyhoun

De Stabyhoun - ook wel de Friese Stabij genoemd - is een krachtig gebouwde, enigszins rechthoekige, langharige staande hond.

Geschiedenis

De Stabyhoun is afkomstig uit de provincie Friesland in Nederland. Sommige van de vroegste vermeldingen van de Stabyhoun dateren uit het begin van de 19e eeuw in de historische literatuur van Joost Halbertsma en Nynke-fan Hichtum. Dit ras is ontwikkeld om op vossen, vogels en ander klein wild te jagen. Ze waren vooral bedreven in het vangen van mollen. De moderne Stabyhoun blijft een getalenteerde jager, voornamelijk gebruikt als een jacht- en waakhond.

De Stabyhoun is een van de zeldzaamste rassen ter wereld en heeft een kleine maar loyale aanhang onder Nederlandse huiseigenaren en sporters, gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden en zijn bewakingsmogelijkheden. Moderne Stabyhouns worden soms gefokt met Labradors omdat ze qua gedrag, temperament en lichaamsbouw veel op elkaar lijken.

Karakter van de Stabyhoun

De Stabyhoun is een zeer zachtaardig en toegewijd familiehuisdier. Dit ras is goed voor kinderen omdat het de eigenschap heeft geduldig en tolerant te zijn. De Stabyhoun is zeer intelligent, dus het vereist voldoende mentale stimulatie om de ontwikkeling van probleemgedrag te voorkomen. De Stabyhoun is van nature vriendelijk en enthousiast om het je naar de zin te maken. Hoewel de Stabyhoun een jachthond is, kan het goed opschieten met andere huisdieren en is het over het algemeen niet agressief of dominant tegenover andere honden. De Stabyhoun is een goede waakhond, hoewel hij van nature erg beminnelijk is.

De Stabyhoun is een intelligent ras waardoor hij zeer trainbaar is. Omdat deze honden van nature enigszins onafhankelijk zijn, vereisen ze een stevige en consistente hand in training. Het wordt aanbevolen dat bij de Stabyhoun positieve, op versterking gebaseerde trainingsmethoden gebruikt en dat er zo vroeg mogelijk met training en socialisatie wordt begonnen.

Gezondheid

De levensverwachting van de Stabij is ongeveer 13 tot 14 jaar. De meest voorkomende genetische problemen die in dit ras optreden, zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie, radius curvus (een van de oorzaken van elleboogdysplasie) en PDA (een aangeboren hartafwijking). Elk van deze aandoeningen presenteert zich met minder dan 2% in de totale Stabij-populatie.

Verzorging van de Friese Stabij

De lange, slanke vacht van de Stabyhoun komt vaak voor in het zwart, bruin en oranje met witte aftekeningen. Regelmatig borstelen houdt de vacht vrij van klitten en minimaliseert het afstoten. Deze bijzondere hond hoeft niet te vaak gewassen te worden; baden kunnen de gladheid van de vacht verpesten.

© 2020 | Sitemap